
🌞
De zon als bron?
In pakweg januari? Wij rekenen het uit. Vervolgens financieren en plaatsen we zonnepanelen.
Of we doen het niet en bedenken alternatieven.
Gratis stroom is de droom
Zon en wind versus het verbranden van olie, gas of biomassa.
Als het gaat over mobiliteit, klimaatbeheersing, of licht, dan is rijden, koelen/verwarmen of verlichten op de zon, de hoogste vorm van circulariteit. (R1) Het oude, lineaire proces wordt volledig vervangen door een circulair proces.
Stichting GOw ontwikkelt, financiert, plaatst en beheert configuraties met zonnepanelen.
De businesscase voor het opwekken van stroom gedurende het hele jaar.
Wie op LinkedIn gaat zoeken naar de profielen van mensen die zich bezighouden met de plaatsing van zonnepanelen, komt vaak mooie verkopers tegen die niet uit het vak komen. Deze business is booming en dat heeft gevolgen. We zien, in met name in de particuliere markt, ongelukken gebeuren. Onderzoek naar de oorzaken wijzen vooral op onoordeelkundig aangebrachte (cross brand) aansluitingen die vlambogen veroorzaken. Ook is vaak bezuinigd op de omvormers en de ‘in dak’ constructies bij particulieren voldoen vaak niet aan de normen. De NEN stelt dat particuliere installaties vrijwel nooit gekeurd worden op de NEN1010 normen.
Stichting GOw verkoopt niets en geplaatste installaties worden altijd gekeurd. De businesscase moet zichzelf allereerst verkopen. GOw is een non-profit die zoekt naar feiten. Wie weet is het zelf plaatsen van panelen helemaal niet handig en kunnen we beter iets regelen met de buren (Ja, ja, dat kan, in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, wél.)
We zijn creatief en plaatsen bijvoorbeeld panelen op huurpanden (als stroomleverancier), op fragiele daken, op stalen daken, op felsdaken, of op golfplaten daken. Zo komen we op vrijwel 100% van de potentieel beschikbare dakcapaciteit voor stroomopwekking.
De ROI van zonnepanelen is van een groot aantal factoren afhankelijk. Externe factoren zoals regionaal subsidiebeleid, stroomcongestie en beleid van energiemaatschappijen spelen een rol. Of interne factoren: de staat van daken, eigendom of huur panden, energiecontracten, capaciteit van de aansluiting, het gebruik, etc.
Wij analyseren deze gegevens en rekenen het voor u uit. Doen?
En in december, januari, februari?
De donkere wintermaanden brengen het opbrengstpotentieel omlaag en wat doen we dan? Vervolgens creëren we een overschot in het voorjaar en de zomermaanden. Volgende vraag: wat doen we daarmee? Kunnen we het nog kwijt, of slaan we het op en doen we aan ‘peak shaving’?
De grafiek toont de gemiddelde dagelijkse lichtenergie die op een horizontaal oppervlak valt voor elke maand van een typisch jaar op onze breedtegraad. Hier zien we dat het daggemiddelde in de zomermaanden zes tot zeven keer hoger ligt dan in de wintermaanden.
Dit grote verschil tussen zomer en winter is uiteraard van invloed op de dimensionering van van de zonnesystemen. Waar ligt immers het optimum tussen teveel stroom in de zomer en te weinig in de winter?
Overigens bestaat de totale lichtenergie uit twee componenten: directe straling (rechtstreeks van de zon en hier weergegeven in geel) en diffuse straling (licht dat wordt weerkaatst door wolken, de lucht en de omgeving, weergegeven in blauw). We zien dat we in de winter in verhouding veel diffuse straling krijgen en dat effect moet meegenomen worden in de businesscases en in de ontwerpen.
We streven naar het volledig benutten van de dakcapaciteit. We hebben oplossingen voor fragiele daken die een geringere belasting aankunnen en we hebben oplossingen voor huurpanden of tijdelijke panden.
Het geld, het integreren, het aankopen en het plaatsen
Op deze pagina zijn we hier kort over. Wij begroten een kwalitatieve configuratie met A1 producten, vanuit een geïntegreerde business case die spreekt voor zichzelf.
Vervolgens zetten we daar onmiddellijk een concurrerend financieringsvoorstel naast. We garanderen zelfs de beste deal.
Vervolgens maken we ons verantwoordelijk voor het bouwproces. Stichting Groen Op weg maakt deel uit van een keten van organisaties die elkaar vertrouwen en de GOw kernwaarden onderschrijven.
Daarnaast werken we graag samen met installateurs die al bekend zijn met de instelling voor wie we ons inspannen.
Mogen we komen kijken?
En een ladder lenen? 🙂 (Geen zorgen; we nemen een drone mee)