Blijven we lineair gas verbranden?

Of gaan we circular wamte wisselen met een warmtepomp?

Vooruitgang: lineair proces afwijzen, circulair proces implementeren (R1)

Geweldig: we noemen het een warmtepomp en het is feitelijk een omgekeerde koelkast. We onttrekken met een warmtewisselaar warmte aan aan de lucht, de grond, of restwarmte van een industrieel proces. Vervolgens versterkt het systeem deze warmte en transporteert het naar het gebouw.

Het systeem is simpel. We hebben een (liefst met groene stroom aangedreven) compressor, die een koelmiddel door een koelcyclus stuurt en een warmtewisselaar die warmte onttrekt aan de bron. Vervolgens wordt de warmte via een andere warmtewisselaar overgebracht naar een warmteafgevend oppervlak

Gezien warmtepompen geen warmte genereren maar enkel overdragen, zijn ze aanzienlijk efficiënter dan conventionele boilers of ketels.

De hoeveelheid warmte-energie die wordt geproduceerd, is veel groter dan de energie die nodig is om de warmtepomp te laten werken.

Een warmtepomp heeft een prestatiecoëfficiënt (COP) van ongeveer vier, wat betekent dat warmte-opbrengst viermaal groter is dan het elektriciteitsverbruik.

Hierdoor zijn moderne modellen 3 tot 5 keer zuiniger dan traditionele gasketels.

In technische ruimtes treffen we nog wel eens ‘The Titanic’ aan.

Stichting GOw calculeert snel of het voor de instelling zinvol is wamtepompen te installeren. Daarnaast financieren we de systemen (desgewenst) en vragen subsidies aan.

GOw Scan

Onze kosteloze scan brengt de feiten aan het licht en geeft antwoord op de vraag of we met de verwarming van de gebouwen aan de slag moeten en daar een business case voor moeten maken.